Posjetili smo raj na zemlji, pogledajte, ovdje nastaju čuvena misna vina
Dok je papa Benedikt XVI. služio misu u Zagrebu, popio je vino sazrelo upravo na ovom imanju.

Čim smo stigli u Breznički Hum, na prvu nas je osvojio prekrasan brežuljkasti kraj prekriven tisućama trsova vinove loze. Pogled nam sa zapada seže na planinu Ivančicu, sa sjevera na varaždinsko vinogorje, istočno na planinu Kalnik, dok s juga naše pozicije vinogradi dodiruju zlatarsko područje s pogledom na sjeverni dio Medvednice.

Ubrzo doznajemo kako se nalazimo na posjedu Vinarije Šafran, među dvadesetak hektara bregovitih padina humskog i brezničkog vinogorja. Ovaj raj na zemlji stvarao se stoljećima, iz impozantne tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. A sve je počelo davne 1692. godine...

Kako su nastala misna vina

Među crkvenim redovima i institucijama od najstarijeg vremena posjede na Varaždinbregu kao i na području Brezničkog Huma imala je i Zagrebačka biskupija koja je započela proizvodnju misnih vina.

Pred početak Prvog svjetskog rata posjed biskupije bio je zapušten, a obnovio ga je nadbiskup Antun Bauer, po čijoj je ideji tu zasađena zelenika, posebna vrsta stare vinove loze.

Nadbiskup Bauer vinograde je imao i na današnjim pozicijama Vinarije Šafran, gdje, ne samo zahvaljujući povijesti već prije svega kvaliteti vina, tradicija misnih vina traje i danas, a osim Misnim, Vinarija Šafran ponosi se i Papinim vinom.

Zazubice su rasle i banu Jelačiću

Opijen ljepotom vinorodnih brežuljaka i ugrijan misnim vinima iz župnih vinograda, za svog posjeta prijatelju župniku u Brezničkome Humu, na prvoj stranici župne knjige, ban Josip Jelačić je napisao:

“U studenom tom krevetu prespih mirno vĕčnu noć;
Koj se rodi na tom svĕtu, svaki mora amo doć”

Ban Jelačić time je pohvalio gostoljubivost domaćina, ali i utro put budućem turizmu u ovaj dio Varaždinske županije u koji i danas, zahvaljujući bogatoj povijesti, vinorodnim brežuljcima ali i izvrsnim vinima Vinarije Šafran hrli sve veći broj posjetitelja.

Iako je današnji vlasnik Stjepan Šafran u posjedu Vinarije još od sredine 20. stoljeća, vrhunce u svojoj proizvodnji Vinarija postiže počevši od 2006. godine kada je proizvodnja u potpunosti modernizirana i kada se u Vinariji Šafran na suvremenu razinu podiže baš sve, od nasada do tehnologije prerade i podrumarenja do marketinške prezentacije i prodaje. Obitelj danas ima najmoderniju opremu za preradu grožđa, fermentaciju, sazrijevanje i čuvanje vina.

Visoka razina kvalitete prepoznaje se i na najvećim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina na kojima vina Vinarije Šafran redovito osvajaju najviša odličja.

U okviru Vinarije uređena je i kušaonica vina u kojoj se može okupiti šezdesetak gostiju koji često uživajući u degustacijama vina i domaćih kulinarskih delicija u veselju i ugodi zaborave na vrijeme pa se dugo u noć iz kušaonice, baš kao i iz nekadašnje “Crljene oštarije” u Brezničkom Humu( u kojoj su u davna vremena noćili putnici poštanskih diližansi i hodočasnici na Mariju Bistricu) čuje pjesma u kojoj se zazivlje sreća ili sjetna ljubav.

Odabrao papa Benedikt XVI.

Vinarija je danas orijentirana na proizvodnju aromatičnih vina, a budući da je dugim i pomnim biranjem vino Vinarije Šafran odabrano za kalež pape Benedikta XVI. za služenje Svete mise na hipodromu u Zagrebu, jedan od brendova je i Misno vino Vinarije Šafran.

Vina su to specifičnih aroma, iznimne svježine i prepoznatljivog bukea te ih poslužuju u mnogobrojnim restoranima i raznim drugim ugostiteljskim objektima, na poslovnim i privatnim proslavama u zemlji i inozemstvu.

Više od polovice posla u proizvodnji vina obavlja se u vinogradima, gdje se pomno prati svaka promjena i skrbi o održivom razvoju i ekološkim postulatima.

Najsuvremenija tehnologija nastavlja se i u podrumarenju. U vinariji su tehnološke cjeline proizvodnje i sazrijevanja vina potpuno odvojene pa je u prvom dijelu podruma prostor za preradu grožđa i fermentaciju vina, dok je drugi, poseban dio podruma uređen za sazrijevanje vina.

U skladu s najsuvremenijim metodama i uz stalnu brigu enologa vina su im visoke kakvoće, a ovisno o sorti i tehnologiji čuvaju se u inox i drvenim bačvama, ukupnog kapaciteta 500 tisuća litara.

U okviru vinarije nalazi se punionica s internim laboratorijem za kontrolu mošta i vina, a u gornjem dijelu zgrade prostori za degustaciju te uredi.

Summer Wine, osvježenje za vruće dane

Najnoviji proizvod vinarije je Summer Wine, ljetno, osvježavajuće, aromatizirano piće dobiveno od najkvalitetnijih sorti, naravno, iz obiteljskog vinograda. I sami smo se uvjerili kako je vino pitko i nježnog, voćnog okusa. Nepca su uživala u prirodnim aromama jagode, breskve, naranče, limuna i jabuke.

Ljetno vino idealno je za vruće dane i savršen izbor za opuštanje. Od sada ga možete kupiti i u novootvorenom Zagreb Crafts Shopu, u Ilici 49. 

Preuzeto sa Zazubice.com